• ASR – 10/40M KONTÉNERIZÁLT VÍZTISZTÍTÓ

A HM Ei Zrt, a HM Currus Zrt. és a HIDROFILT Kft. közös fejlesztése.

Az egészséges élet alapvető feltétele a tiszta víz. A világ számos országában komoly gondot okoz az arzént és számos nemkívánatos komponenseket tartalmazó vízkészletek megfelelő kezelése.

Az ÁNTSZ adatai szerint Magyarországon több mint száz településen haladja meg a szennyezettség az egészségügyi határértéket. Erre az akut problémára is megoldást jelent az AsR 10/40 M víztisztító, víztározó és vízkiadó berendezés, amelyet a Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégei és a HIDROFILT Kft. közösen fejlesztett ki.

Eddig 167 önkormányzat vette használatba, de alkalmazzák több laktanyában és a büntetés-végrehajtás intézményeiben is.

A 40 lábas konténerben kialakított berendezés magában foglalja a víztisztítási technológiát, a napi víztárolásra alkalmas tartályt (10 m3) és a vízvételezésre alkalmas vízkiadó helyiséget (2 db vízkivételi pont).

A technológiai rendszer alkalmas a kezelt víz vas, mangán és arzén tartalmának európai uniós határértékek alá csökkentésére

Az eljárást töltetes szűrő berendezésekre dolgozták ki, amelynek az első lépcsője egy rétegezett ágyas katalitikus szűrő berendezés.

Ez a szerkezet a víz vas, mangán és arzén tartalmát távolítja el segédvegyszerek (FeCl3 vasklorid és KMnO4 káliumpermanganát) hozzáadásával.

A kezelés során alkalmazott vegyszerek elvégzik a szennyezőanyagok oxidációját és az arzéntartalom adszorpcióját az in-situ előállított Fe(OH)3 csapadékon, amelyet aztán a szűrőoszlopok finomszűréssel távolítanak el a vízből.

Az utolsó szűrőoszlop a maximális biztonságot garantálja, ebben a biztonsági szűrőegységben szükség esetén a magyar szabadalom alapján készülő arzénmentesítő töltet is elhelyezhető.

A technológiával a maradék arzén tartalomra vonatkozóan <5 μg/liter alatti határértéket érhetünk el. (Az uniós határérték felét.)

Az AsR 10/40 M berendezés legfőbb előnyei:

  • Gyorsan telepíthető és beüzemelhető berendezés, szállítása közúton normál nyerges vontatóval megoldható.
  • Biztonságos arzéneltávolítás kiugróan magas terhelés mellett is.
  • Egyszerű felépítésű, robosztus, üzembiztos berendezés, amely különböző vízminőségi paraméterek mellett is megbízhatóan működik.
  • Meghatározóan (85% felett) hazai alapanyagokból készült.
  • Kezelése, javítása, karbantartása nem igényel magas szakmai fel­ké­szültséget. A hosszú távú fenntartás költsége alacsony.
  • Az arzénen kívül a vas, mangán eltávolítására is alkalmas egyidejűleg.
  • A kezelővegyszerek hatékony kombinációjának köszönhetően a reakciótermékek hasznosulása kiváló. Ebből adódóan a vegyszerfelhasználás és az üzemeltetési költség alacsony.
  • A kezelési folyamatban képződő vas-hidroxid tartalmú hulladékok mennyisége korlátozott, és a végleges elhelyezésük megoldott.

További információ: Currus Zrt.
Telefon: +36 28 420 122
Fax: +36 28 420
389 E-mail: info@currus.hu
Web: www.currus.hu