• ELŐZMÉNYEK

A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-n belül az Őrzés-Védelmi Igazgatóság állományában megalakult a területek, objektumok műszeres és vizuális kutatására, lőszermentesítésére alkalmas csoport.

Alapításának célja: alapvetően az infrastruktúra tervezésében és kivitelezésében részt vevő vállalkozások személyi és anyagi javainak megóvása, a föld felszíne és víz alatt található különböző robbanószerkezetek, fémtárgyak felkutatása, azonosítása és az elsődleges biztonsági intézkedésekben történő segítségnyújtás.

A csoport irányító szakemberei a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományában több évtizedes, magas szintű EOD tapasztalatok (Mester illetve Első Osztályú Tűzszerész vizsgával rendelkező) és a területmentesítésekben, lőszermentesítésekben szerzett szakmai gyakorlatuk alapján kerültek alkalmazásra.

A tűzszerész munkát segítő munkavállalók a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékos állományából kerültek kiválasztásra és kiképzésre.

Tevékenységét alapvetően az MSZ EN ISO 9001:2009, AQAP 2110 és AQAP 2120, MSZ EN ISO 14001:2005 és MSZ 28001:2008 szabványok előírásai szerint végzi.

A megalakult csoport képes egy időben több helyen a megadott tevékenységi körökön belül minőségi munkavégzésre.