• BEMUTATTÁK A LABORATÓRIUM PROTOTÍPUSÁT

Jelentős sajtóérdeklődés mellett, 2013. november 28-án Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében mutatták be a HM EI Zrt. projektvezetésével kifejlesztett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratóriumot (TGYDGL) a cég Zách utcai telephelyén.

A világújdonságot jelentő nagy mobilitású terepi biológiai laboratórium több mint ötéves interdiszciplináris fejlesztőmunka eredményeképpen valósult meg.
Az új fejlesztés a civil biovédelem, járványügy területén jelentkező képességhiányra nyújt sikeres megoldást.
A TGYDGL ugyanis egyetlen, bővíthető terű konténerben integrálja a BSL4-es szintű laboratóriumi teret, a folyamatos – akár 24 órás – önellátó működést biztosító gépészeti berendezéseket és a laboratórium irányítását végző vezetési pontot. A rendszer négyfős személyzete nemcsak a laboratóriumi vizsgálatokat, hanem egyidejűleg az üzemeltetési és kiszolgálási feladatokat is ellátja.
Az új laboratórium elsősorban humán és állategészségügyi járványhelyzetben vethető be, emellett azonban megoldást jelent katasztrófahelyzetekben, biológiai fegyver, vagy bioterror alkalmazás esetén is olyan szituációkban, amikor a magas biológiai biztonsági szintű laboratóriumi körülményeket igénylő kórokozókat tartalmazó minták feldolgozása a fertőzés helyszínének közvetlen közelében szükséges.
A rendszer rugalmasságát jól bizonyítja, hogy a helyszínre érkezést követően már egy órán belül elvégezhetők az első vizsgálatok.