• HATÁRIDŐRE ELKÉSZÜLT A MEDINAI 3D RADAR

„A lokátorállomás teljessé teszi Magyarország légtérellenőrző képességét, amely a nemzet és a NATO-országok közös védelmét szolgálja.” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter március 18-án a háromdimenziós (3D) radartorony átadásán a Tolna megyei Medinán.
A honvédelmi miniszter az elmúlt négy év egyik nagy honvédelmi sikerének nevezte a HM EI Zrt. által megvalósított projektet. A 45 méter magas radartorony 1,1 milliárd forintos beruházással a megadott 2014. január 31-i határidőre elkészült, ezzel teljessé vált hazánk légtérvédelme, illetve a Duna völgyének és a paksi atomerőmű légterének ellenőrzése.
Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója beszédében kihangsúlyozta, hogy egy állami vállalat is képes nagy projekteket sikeresen végrehajtani, ha erre lehetőséget kap. A vezérigazgató több érdekes adatot is felsorolt az építkezéssel kapcsolatban. Így például azt, hogy a 45 méteres torony 114 vasbeton cölöpön áll, és 3400 köbméter földet kellett megmozgatni a beruházás során. A kivitelezésnél csúszózsalus technológiát alkalmaztak, amely folyamatos, 24 órás munkát követelt meg, ráadásul télen, így különleges adalékanyagokat kellett felhasználni. Móró Lajos külön köszönetet mondott Medina lakosságának a projekt során tanúsított együttműködéséért.

A fotókat a HM Zrínyi Média fotósa, Kálmánfi Gábor készítette.