• A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ AZ ÚJ MAGYAR HADIIPARI LABOR

A magyar hadiipar egy újabb csúcstermékének nevezte Hende Csaba Honvédelmi miniszter azt a magyar fejlesztésű, mobil biológiai laboratóriumot, amelyet egy konténerben, akár fél óra alatt lehet telepíteni, természeti katasztrófák, vagy járványok esetén. A tervek szerint a berendezést több országban is értékesítik majd, az ebből származó bevételt pedig a magyar honvédelem fejlesztésére fordítják.

Az egyszerű konténernek tűnő berendezés egy gombnyomásra változik át biológiai laboratóriummá, könnyen és gyorsan szállítható, és a világon szinte bárhol bevethető. A mobil labor akár fél órán belül is telepíthető. A több helyiségből álló konténer egyaránt alkalmazható speciális katonai védelmi feladatokra, természeti katasztrófák idején vagy akár járványügyi vészhelyzetekben.

Járványok – mint például a H7N9-es madárinfluenza - eredetének kutatásában nagyon jó szolgálatot tesz egy ilyen laboratórium – mondta Balázs Nagy Ágnes szakmai vezető.

A mobil labor személyzete négy fő. A magyar fejlesztésű berendezés sokkal kisebb helyet foglal, mint más, hasonló szállítható laborok.

A honvédelmi miniszter azt mondta: ez a négy év alatt létrehozott konténerlabor egyedülálló a világon. A tervek szerint a berendezést több országban is használhatják majd.

„Ez az újjáéledő magyar hadiipar egy újabb csúcsterméke. A világon egyedülálló ez a telepíthető laboratórium, nagy reményeket fűzünk a világpiaci értékesítéséhez. Azt is elmondhatom, máris számos érdeklődő jelentkezett, az európai védelmi ügynökségtől kezdve az orosz partnereinken keresztül” – fogalmazott Hende Csaba.

A miniszter hozzátette: a laborok tervezett értékesítéséből származó bevételt az utolsó fillérig a honvédségre, a honvédelmi ügyekre fordítják majd.

Forrás: Híradó.hu -Eredeti cikk