• TÖRPE VÍZMŰ A REPÜLŐBÁZISON

Ez a projekt bizonyítja, hogy a Honvédelmi Minisztérium által felügyelt hadiipari cégek nemcsak a hadsereg működését biztosító szolgáltatások terén hatékonyak, képesek válaszolni a modern kor kihívásaira a polgári alkalmazás terén is – mondta dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára Kecskeméten február 18-án, kedden.

Törpe vízművet kapott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. Az óránként húsz köbméter víz megtisztítására alkalmas berendezést február 18-án, ünnepélyes keretek közt adta át Dankó István. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára beszédében emlékeztetett arra, hogy hazánkban az ivóvíz minősége sok régióban nem felel meg az Európai Unió által előírt határértékeknek. Az úgynevezett nyers vízben ugyanis az arzén, a mangán, a vas és a bór által okozott szennyeződés okoz gondot.

Dr. Dankó István: a honvédelmi tárca nem csak a katonai feladatrendszer biztosításához szükséges kapacitásokat tart fenn a költségvetési forrásokból

Magyarország kormánya a Honvédelmi Minisztériumot jelölte ki arra, hogy a problémát véglegesen megoldó víztisztító technológiák telepítéséig, illetve az ezeket biztosító beruházások megvalósításáig, ideiglenes jelleggel gondoskodjon az ivóvízellátásról azokon a településeken, amelyeken a víz szennyezettsége meghaladja az uniós határértéket. Az átmeneti vízellátást a tárca azonnali megoldásként vízszállító járművekkel, lajtos kocsikkal, középtávon pedig konténeres szűrőberendezések gyártásával és telepítésével hajtotta végre.

A Honvédelmi Minisztérium hadiipari részvénytársaságai a víztisztító konténerek tervezésével és legyártásukkal kapcsolatos rendkívül komplex feladatot rövid idő alatt és sikeresen oldották meg. A program során a HM Ei Zrt. és a HM Currus Zrt. együttműködésével 182 konténeres víztisztító berendezést gyártottak le. Közülük száznegyvenhetet már üzembe is helyeztek Magyarország veszélyeztetett településein – ezek mindaddig üzemben maradnak, amíg a végleges ivóvízjavító programok be nem fejeződnek. A víztisztítás területén indított hadiipari fejlesztések azonban nem csak az átmeneti megoldást szolgálják. A mérnökök ugyanis olyan eljárást dolgoztak ki, amely a végleges víztisztító technológiai beruházások alapját is képezhetik.

Az átadás ünnepélyes pillanata: a nemzetiszín szalagot Dankó István és Jenei Barna alezredes, a kecskeméti repülőbázis megbízott parancsnoka vágták át

„A berendezések modul jellegűek, előre gyártott elemekből, költséghatékonyan telepíthetők a világ bármely pontján. Ezzel a teljesítménnyel a honvédelmi tárca újra tanúságát tette annak, hogy nem csak kizárólag a katonai feladatrendszer biztosításához szükséges kapacitásokat tart fenn a költségvetési forrásokból, hanem képes a polgári oldalról jelentkező igények kielégítésére is” – hangsúlyozta a közigazgatási államtitkár.

Molnár Attila, a HM Currus Zrt. vezérigazgatója a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a HADIK terv keretében most átadott törpe vízmű 145 milliós beruházással, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energiai Operatív Program (KEOP) keretében valósult meg. A berendezés vízben lévő vas-, mangán- és arzénszennyezettség megszüntetésére alkalmas. Húsz óra üzemidővel számolva a csúcsteljesítménye 400 köbméter naponta. Az elmúlt hat hónapban próbaüzeme bebizonyította, hogy a vízmű maximálisan megfelel az elvárásoknak.

A Magyar Honvédség alakulatai közül elsőként a kecskeméti repülőbázis kapott ilyen berendezést, az év végéig azonban még öt laktanyában épül hasonló törpe vízmű.

A vízmű átadását az eseményhez illően ünnepelték

Fotó: a szerző felvételei

Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/42478_torpe_vizmu_a_repulobazison