• A HM EI FEJLESZTÉSE A NATO ÉS AZ EURÓPAI BIOLÓGIAI VÉDELEM ÉLVONALÁBAN

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a NATO és az európai biológiai védelem élvonalába került Magyarország a HM EI Zrt. által fejlesztett, az MH Egészségügyi Központ által működtetett Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum létrehozásával. A tárcavezető jelenlétében bemutatott laboratórium a civil lakosság védelmét is szolgálja.
A mobil laboratórium május végén Lengyelországban NATO harckészültségre és bevetésre alkalmas Combat Ready minősítést, június elején Csehországban pedig nemzetközi egészségügyi minősítést szerzett.
A honvédelmi tárca vezetője szerint a biológiai laboratórium világraszóló hadiipari fejlesztés és a NATO-feladatok teljesítése érdekében alkalmazásba kell venni, valamint rendszeresíteni kell a Magyar Honvédségben.
Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ (EK) parancsnoka elmondta, hogy a laboratórium sokoldalú felhasználási lehetőséget biztosít: a katonai célokon kívül alkalmas a biológiai terrorizmus, a katasztrófavédelem, a közegészségügyi és járványügyi feladatokra egyaránt.

Forrás: Nehrebeczky Mária Forrás: MTI