• A HM EI ZRT. SAJTÓNYILATKOZATA A T-72-ES HARCKOCSI ELADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

A HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály megbízása alapján, Megbízotti jogállásban két ütemben értékesített T-72 típusú harckocsikat, melyek belorusz, cseh és lengyel relációból származnak.

Első ütemben 58 db, majd a második ütemben 22 db harckocsi nyilvános eljárás keretében történő értékesítésére írt ki pályázatot a HM EI Zrt.

Az első eljárásra (58 db hk.) 13 pályázó jelentkezett és 2 pályázó adott be ajánlatot. Mindkét pályázatban szereplő vételárajánlat magasabb volt a becsült értéknél. A pályázat értékelése eredményeként az eljárás nyertese az EXCALIBUR DEFENSE Kft lett. Az 58 db eszköz becsült értéke nettó 181.550.000,-Ft volt, a vételár nettó 320.276.000,- Ft. Az eljárás lezárult, a szerződés megkötésre került. A nyertes rendelkezik a 160/2011. (VIII.18.) Korm. rendeletben előírt haditechnikai eszközök kereskedelméhez szükséges tevékenységi engedéllyel és a szerződéskötést követően bemutatta a pályázati kiírásban előírt hiteles, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által kiadott forgalmi engedélyét, mely alapján az eszközök a Cseh Köztársaságba kerülnek kiszállításra. Az eszközök kiszállítása még nem kezdődött meg, jelenleg is a Kalocsán lévő inkurrencia tárolóban vannak.

A második eljárásra 7 pályázó jelentkezett és 3 pályázó adott be ajánlatot. Mindhárom pályázatban szereplő árajánlat meghaladta a minimálárat. A pályázat értékelése eredményeként az eljárás nyertese az EXCALIBUR DEFENSE Kft lett. A 22 db eszközre meghatározott minimálár nettó 35.606.299,-Ft volt, a nyertes ajánlat nettó 120.384.000,- Ft. A szerződés meg nem került megkötésre, de a pályázatba tett nyilatkozatból ismert, hogy a célország a Cseh Köztársaság. Az eszközök Az eszközök jelenleg is a Kalocsán lévő inkurrencia tárolóban vannak.

A Hídfő-Net által közölt fényképen lévő harckocsik - a fentiekből következően - nem azonosak a HM EI Zrt. által értékesített eszközökkel.