• TISZTA VIZET ISZNAK A PILÓTÁK KECSKEMÉTEN

Ünnepélyes körülmények között kedden adták át az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség első törpe vízművét. Ezzel a bázis területén dolgozó katonák az európai uniós normáknak megfelelő ivóvízhez jutnak.

Több mint háromévnyi fejlesztés után Dr. Dankó István a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden adta át a kecskeméti légibázis új törpe vízművét, amellyel megoldódott a bázis európai uniós normákkal harmonizáló ivóvíz-ellátása. Avatóbeszédében államtitkár úr kiemelte, hogy a projekt jól példázza a Honvédelmi Minisztérium hadiipari részvénytársaságai közötti együttműködést és a sikeres nyitást a civil alkalmazási területek felé. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult 146 millió forintos beruházás a korábbi literenkénti 25-45 mikrogramm közötti arzén tartalmat literenként 10 mikrogramm alá csökkenti.
A kivitelezésben részt vett a HM Currus Zrt. és a HM EI Zrt. is. Molnár Attila a HM Currus Zrt. vezérigazgatója, elmondta, hogy a projekt alapját képező technológia teljes egészében magyar fejlesztés, amely magyar munkaerő bevonásával, magyar gyártósoron jött létre.
A kecskeméti törpe vízmű próbaüzeme a tavalyi repülőnapot megelőzően kezdődött és a kétnapos óriásrendezvény alatt sikeresen teljesítette feladatát. Molnár hozzátette, hogy a technológia hátterét azok az átmeneti vízellátást biztosító konténerek jelentik, amellyel a Honvédelmi Minisztérium korábban 147 településen sikeresen oldotta meg a problémát.
Az idei évben még további öt honvédségi bázis vízművének korszerűsítésére kerülhet sor.