PNR – PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖZÖK

A pilóta nélküli légijárművek (Unmanned Aerial Vehicles – UAVs) és a távirányított repülőgép rendszerek (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPASs), másnéven pilóta nélküli repülőeszközök (PNR) a kutatás, fejlesztés és innováció (K+F+I) egyik nagyon ígéretes, de egyben veszélyes területét is képviselik. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy alkalmazásuk a mindenkori szabályoknak megfelelően, engedélyekkel és a biztonsági előírások betartásával történjen. A HM EI Zrt. rendelkezik a PNR-ek fejlesztéséhez, gyártásához és üzemeltetéséhez szükséges működési, kezelői és oktatói, valamint pilóta nélküli légijármű katonai típusalkalmassági engedélyekkel.

Társaságunk a PNR-ek fejlesztése során szerzett tudása és tapasztalatai révén egyedi, testreszabott megoldásokat tud kínálni a katonai, a közszolgálati és a polgári felhasználók számára egyaránt. Koncepciónk lényege, hogy a lehető legnagyobb mértékben hazai erőforrásokra támaszkodva, konkrét feladatrendszereknek megfelelő PNR-eket építsünk, amelyek teljesítik a modern kor technológiai és minőségi követelményeit. A komplex rendszer magában foglalja a pilóta nélküli légijárművet, a földi repülésvezérlő állomást, az adatátviteli rendszert és a kezelő/vezérlő szoftvereket.

PNR fejlesztési irányok:

1. Felderítő/megfigyelő PNR-ek

R-01 NEMERE felderítő/megfigyelő PNR rendszer

XS-01 ORKÁN megfigyelő/távérzékelő PNR rendszer

Felderítő/megfigyelő PNR-ek földi repülésvezérlő állomásai

R-01 NEMERE felderítő/megfigyelő PNR rendszer

Az R-01 NEMERE típusú felderítő/megfigyelő PNR katonai és közszolgálati (katasztrófavédelmi, rendvédelmi, határőrizeti, adó- és vámhatósági) célú felhasználásra, személyek, gépjárművek és objektumok 300–400 méter magasból történő azonosítására, megfigyelésére és követésére alkalmas. Hasznos terhe (payload) egy nagyfelbontású, stabilizált, a földi repülésvezérlő állomásról távirányítással mozgatható és zoom-olható nappali és éjszakai (hő-) kamera. A PNR gumikötél segítségével indul, és ejtőernyővel száll le.

Főbb technikai adatok

 • Meghajtás: elektromotor
 • Felszálló tömeg: 5–7 kg
 • Szárny fesztávolsága: 2,3 m
 • Maximális repülési magasság: 2000 m
 • Minimális/maximális sebesség: 60/100 km/h
 • Hatótávolság: 15–20 km
 • Maximális repülési idő: 90 perc
 • Irányítás: RC vezérlő és robotpilóta (programozott útvonalrepülés, kameravezetés, körözés, koordinátára repülés, azonnali hazatérés stb.)

XS-01 ORKÁN megfigyelő/távérzékelő PNR rendszer

Az XS-01 ORKÁN típusú megfigyelő/távérzékelő PNR sokrétűen alkalmazható többek között közszolgálati (katasztrófavédelmi, rendvédelmi, határőrizeti, adó- és vámhatósági) és polgári (őrzés-védelmi, mezőgazdasági, ipari, közlekedési, környezetvédelmi, meteorológiai, geodéziai és térképészeti) célú légifeladatok ellátására. Az adott műszaki követelményeknek megfelelően a PNR felszerelhető nagy felbontású nappali és éjszakai kamerával, hőkamerával és különböző multispektrális érzékelővel, valamint egyéb szenzorokkal. A PNR gumikötél segítségével indul, és opcionálisan ejtőernyővel száll le.

Főbb technikai adatok

 • Meghajtás: elektromotor
 • Felszálló tömeg: 8–12 kg
 • Szárny fesztávolsága: 3,3 m
 • Maximális repülési magasság: 2000 m
 • Minimális/maximális sebesség: 50/150 km/h
 • Hatótávolság: 15–20 km
 • Maximális repülési idő: 120 perc
 • Irányítás: RC vezérlő és robotpilóta (programozott útvonalrepülés, körözés, koordinátára repülés, azonnali hazatérés stb.)

Felderítő/megfigyelő PNR-ek földi repülésvezérlő állomásai

A PNR-t irányító földi repülésvezérlő állomás könnyen hordozható, gyorsan üzembe helyezhető, és egyszerűen kezelhető, nem igényel speciális kezelői képességeket. A Peli Case dobozba integrált eszköz megfelel a szigorú követelményeknek, ütés-, víz- és porálló. A vezérlő folyamatosan mutatja az aktuális térképen a repülőeszköz pillanatnyi helyzetét, valamint a fedélzetről lesugárzott valós idejű mozgóképet. Kezelőszoftvere felhasználóbarát, amely bizonyos korlátok között egyedi igények szerint módosítható.

2. Pilóta nélküli célrepülőgépek (légi célanyagok)

METEOR-3MA pilóta nélküli célrepülőgép

M-8 pilóta nélküli célrepülőgép (távirányítású légicél)

MRVP – Mobil Repülési Vezetési Pont

METEOR-3MA pilóta nélküli célrepülőgép

A METEOR-3MA típusú pilóta nélküli célrepülőgépek elsősorban a föld-levegő rakétákkal felszerelt légvédelmi erők részére biztosítanak légi célanyagokat, amelyekkel valós ellenséges repülőgépeket szimulálnak. A légvédelmi alegységek PNR-ek segítségével történő kiképzése és gyakoroltatása költséghatékony és biztonságos megoldás. A METEOR-3MA PNR-ek hasznos teherként biztonsági kamerával, Luneberg radarjel visszaverő lencsével és pirotechnikai eszközökkel vannak felszerelve. A rendszer speciális képessége, hogy az előre beprogramozott útvonalak szerint egy időben három METEOR-3MA célrepülőgép feladatának végrehajtása is lehetséges. A felszállás és leszállás előkészített terepet igényel, és futómű segítségével történik.

Főbb technikai adatok

 • Meghajtás: gázturbina
 • Felszálló tömeg: 18–20 kg
 • Szárny fesztávolsága: 5 m
 • Gondola és törzs együttes hossza: 2,5 m
 • Maximális repülési magasság: 3000 m
 • Minimális/maximális sebesség: 60/230–250 km/h
 • Hatótávolság: 15–20 km
 • Maximális repülési idő teljes feltöltéssel: 30 perc
 • Irányítás: RC vezérlő és robotpilóta (programozott útvonalrepülés, körözés, koordinátára repülés stb.)

M-8 pilóta nélküli célrepülőgép (távirányítású légicél)

Az M-8 típusú kisméretű pilóta nélküli célrepülőgép alkalmas egyszerű légi tevékenységek modellezésére, amelyekkel ellenőrizhető a légvédelmi gépágyúval és géppuskával felszerelt csapatok kiképzettsége, harckészültsége és egyéb harci képességei. A rendszer speciális adottsága, hogy az előre beprogramozott útvonalak szerint három M-8 képes egy időben célszolgáltató feladatokat végrehajtani. Felszállása kézből eldobva, leszállása hasra történik. Működtetése költséghatékony.

Főbb technikai adatok

 • Meghajtás: elektromotor
 • Felszálló tömeg: 3–4 kg
 • Szárny fesztávolsága: 2,1 m
 • A repülőgép hossza: 0,8 m
 • Maximális repülési magasság: 1000 m
 • Minimális/maximális sebesség: 40/100 km/h
 • Hatótávolság: 10 km
 • Maximális repülési idő: 60 perc
 • Irányítás: RC vezérlő és robotpilóta (programozott útvonalrepülés, körözés, koordinátára repülés stb.)

MRVP – Mobil Repülési Vezetési Pont

A Mobil Repülési Vezetési Pont (MRVP) feladata a pilóta nélküli célrepülőgépek irányítása és repülésük figyelemmel kísérése. Az MRVP egy kéttengelyes utánfutó felépítményében került kialakításra, amelynek három munkahelyéről az operátorok képesek egy időben három METEOR-3MA vagy M-8 pilóta nélküli célrepülőgépet irányítani. A speciálisan kialakított raktérben akár négy METEOR-3MA repülőeszköz is szállítható az alkalmazás helyszínére. Az irányító központ rövid idő, mindössze 25–30 perc alatt beüzemelhető a légi irányítási és operátori feladatok elvégzéséhez.


A szakterületért felelős személy elérhetősége: szilvagyi.tibor@hmei.hu

JUSTEUS NEMZETKÖZI HATÁROZATKERESŐ RENDSZER

Projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés célja, hogy hatósági és magán jogalkalmazók, gazdasági vezetők, egyéb piaci szereplők számára az Uniós elsődleges, másodlagos és kiegészítő jogi forrásokat összegyűjtse és az EU hivatalos nyelvein egyetlen közös felületen kereshetővé, akár saját dokumentumokkal kiegészítve, hasznosíthatóvá tegye. Az alkalmazás az EU szerződéseket, a rendeleteket, irányelveket, egyéb dokumentumokat, valamint az uniós ítéleteket dolgozza fel speciális metaadatolással, entitás kinyerési módszerekkel. Ezek lehetővé teszik, hogy a speciális keresési technológiák alkalmazásával a forrásdokumentumokban a jelenleg elérhető keresési módoknál szélesebb körű és mélyebb, az egyedi felhasználó igényeihez igazodó keresések legyenek végezhetők.

Hírek, események:

 • A PIAC_13-1-2013-0117 számú projekt zárásaként 2016. június 29-én záró konferenciára került sor a HM EI Zrt. székhelyén. A konferencia a projekt keretében fejlesztett prototípus gyakorlati bemutatása és a tesztelési eredmények összefoglalása köré épült. Kiemelten fontos a vállalkozás számára, hogy a tesztelésbe bevont véleményalkotó szervezetek összességében pozitívan nyilatkoztak a fejlesztés eredményéről, és tapasztalataikat megosztották a fejlesztőkkel. Ezen információk, javaslatok birtokában kezdődik a termékfejlesztési folyamat.
 • A PIAC_13-1-2013-0117 számú projekt zárásaként sajtóközleményt jelentetett meg a HM EI Zrt. Sajtóközlemény
 • A PIAC_13-1-2013-0117 számú projekt zárásaként publikációt jelentetett meg a HM EI Zrt. a Jogi fórum oldalán. http://www.jogiforum.hu/publikaciok/784
 • A Nemzetközi Határozatkereső fejlesztési folyamata egy újabb mérföldkőhöz érkezett. 2016. június 3-án szakmai fórum keretében a felhasználói kör, véleményformáló szervezetek bevonása történt a Nemzetközi Határozatkereső tesztelési folyamatába. A találkozón bemutatásra került az alkalmazás, a programhasználat gyakorlati prezentációjával egybekötve, valamint a program tesztelésének főbb elemei kerültek kiemelésre. A szakmai rendezvényt követően a szervezetek bevonásával megkezdődött a Nemzetközi Határozatkereső tesztelési folyamata. A rendezvényen részt vett a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Igazságügyi Minisztérium, Gazdasági Versenyhivatal, Országgyűlési Hivatal valamint a Birher Ügyvédi Iroda néhány munkatársa.
 • 2016. március 21-én Brüsszelben került sor az „Access to and Reuse of EU Legal Information” elnevezésű konferenciára, ahol a vállalatot, illetve a projektet egy munkatársunk képviselt. A konferencia célja, hogy a felhasználók felé hozzáférést biztosítson az aktuális EU jogi információkhoz, az EUR-Lex Kiadóhivatal fejlesztési trendjeihez. Mivel a Nemzetközi Határozatkereső használja az EUR-Lex tartalmát, így a kapott információk hasznosíthatók a fejlesztés következő fázisában. A konferenciáról bővebben az alábbi linken kaphat tájékoztatást: http://publications.europa.eu/en/web/access-reuse-conference/home
 • A marketing terv kidolgozása során javaslat született a szakmai teamtől terméknév váltásra, melyet a menedzsment elfogadott. A LEXPERT Nemzetközi Határozatkereső helyett a JUSTEUS Nemzetközi Határozatkereső kerül bevezetésre. A terméknév váltás oka, elsősorban a névazonosság okozta anomália elkerülése, másrészt az új terméknév mögött rejlő többlettartalom segíti a marketing koncepció kialakítását, frissítését. Az új terméknév „just” eleme egyértelműen a jogi tartalomra utal, akár a latin jus, akár az angol justice szóra gondolunk. A második tag „EUs” pedig a nemzetközi, EU kitekintésre utal. A termék mottója „EU jog egyszerűen” A termék honlapja az alábbi linken érhető el: Justeus
 • 2016. február 29-én szakmai fórum keretében mutattuk be a fejlesztés eddigi eredményeit. A Nemzetközi Határozatkereső fejlesztése elérkezett egy olyan fázisba, amikor szükségessé vált a leendő felhasználói kör tájékoztatása a HM EI Zrt. által létrehozni kívánt hiánypótló alkalmazásról, annak a tervezett speciális egyedi, a felhasználókat támogató technológiai megoldásairól annak érdekében, hogy a szakmai igényeket megismerhessük, és igény esetén a tesztelési fázisba a meghatározó felhasználói szakterületeket bevonhassuk. A rendezvényen részt vett a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Közlöny- és Lapkiadó valamint a Gazdasági Versenyhivatal néhány munkatársa.
 • 2015. november 10-én projektindító értekezlet keretében került bemutatásra a projekt fejlesztési csapata részére az eddig elvégzett fejlesztési feladat és a projekt zárásáig tervezett fejlesztői feladatok.
 • 2015. október 1-től a HM EI Zrt. vette át a PIAC_13-1-2013-0117 projekt megvalósítását a Montana Kft-től kedvezményezett csere folytán. A kedvezményezett cserét követően a HM EI Zrt. teljes projekt költsége 188 965 000 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás 99 805 025 Ft. A projekt tervezett befejezése 2016. június 30. Sajtóközlemény

A szakterületért felelős személy elérhetősége: weisz.peter@hmei.hu

Mobil Biológiai Laboratórium

A Magyar Honvédség és a HM EI Zrt. válasza a 21. századi biológiai védelem és járványügy új kihívásaira a magyar civil műszaki fejlesztő cégekkel közösen fejlesztett és felépített Mobil Biológiai Laboratórium (MBL), amely igen sokrétűen alkalmazható, rövid idő alatt telepíthető új generációs terepi biológiai laboratóriumi képesség.

Az MBL fő - elsősorban katonai célú - alkalmazási területe a potenciálisan biológiai fegyver vagy bioterrorizmus céljaira bevethető mikrobiológiai ágensek és toxinok nagy pontosságú, gyors kimutatása. Emellett a laboratórium telepíthető gyorsdiagnosztikai képességével részt tud venni a polgári lakosságot érintő katasztrófa-, közegészségügyi, járványügyi helyzetek hatékony kezelésében, civil szervezetekkel együttműködve.

Az MBL a NATO és EU országok körében egyedülálló képesség, köszönhetően rendkívül széles körű alkalmazhatóságának, a különböző feladatokhoz történő rugalmas adaptálhatóságának. Ezt elsősorban a saját fejlesztésű, széles körű laboratóriumi módszer- és reagens készlet, illetve a moduláris felépítés teszi lehetővé.

A laboratórium módszerei és reagenskészlete lehetővé teszik a képesség állandó alkalmazását humán diagnosztikai, járványügyi célokra. A reagenskészlet bővítésével kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatok alkalmat adnak szoros szakmai együttműködésekre civil kutatóintézetekkel. A laboratóriumi eszközpark különböző változatai (ládás labor, 1 illetve 2 konténeres labor) biztosítják a moduláris felépítést, amely alapja a képesség különböző ABV védelmi vagy egészségügyi feladatokhoz adaptálhatóságának.

A HM EI Zrt. által vezetett konzorcium a 2009 és 2013 közötti időszakban kifejlesztett egy, a napjaink műszaki-technikai színvonalának megfelelő magas biológiai biztonsági szintű (Bio Safety Level 4) konténeres laboratóriumot (RDL-09). Az RDL-09 laboratórium prototípus egy 5 éves kutatás-fejlesztési projekt eredménye, számos műszaki innovációt tartalmaz. Ezek közül kettő magyar szabadalmi oltalmat kapott, mint „Bővíthető terű, önhordó konténer vázszerkezet laboratóriumi célokra” (P1300685), és “Egy konténerben kialakított 4. biológiai biztonsági szintű laboratórium” (P1300686).

A Magyar Honvédség és a HM EI Zrt. a korábban szerzett gyártói és gyakorlati tapasztalatai alapján kifejlesztett egy új, második generációs laboratóriumot, megtartva a nemzetközi szinten elért egyedülálló képességet.

A HM EI Zrt. által fejlesztett konténer bevonásával lehetőség nyílt a korábban 5 konténeres komplexum 2 konténerbe történő integrálására, megfelelően a NATO-ban megváltozott alkalmazás-filozófiának, összhangban a korábbi évek felajánlásaival. A jelenlegi 2 konténeres laboratórium (RDL-15) a konténeres laborok legújabb generációs változata, amely az MBL korábbi alkalmazásai során szerzett gyakorlati tapasztalatokon és a HM EI Zrt. vezette kutatás-fejlesztési projekt eredményein alapul.

A HM EI Zrt. a képesség hosszú távú fenntartásának és hadrafoghatóságának biztosítására kialakított egy komplex háttérinfrastruktúrát, melynek része a konténerek tárolására alkalmas hangár és egy magas biológiai biztonsági szintű (Bio Safety Level 3) stacioner laboratórium, melyben folytatódhatnak a módszer és reagens fejlesztési projektek.


A szakterületért felelős személy elérhetősége: berenyi.jozsef@hmei.hu

ALKALMAZÁS (GYAKORLATOK, MISSZIÓK)

 • A Mobil Biológiai Laboratórium 2003 óta 2 misszióban, valamint 15 hazai és nemzetközi gyakorlaton vett részt, illetve 5 NATO Azonnali Reagáló Erők (NRF) készenléti szolgálatot teljesített
 • NRF 3. váltás Többnemzeti Vegyivédelmi Zászlóaljának alegységeként részt vett az Athéni Olimpiai Játékok biztosítási feladataiban
 • NRF 7. váltás Többnemzeti Vegyivédelmi Zászlóaljának részeként települt a 2006-os Rigai NATO Csúcsra, ahol az NRF erők elérték a teljes műveleti kapacitást
 • Az MBL a jelenlegi 2 konténeres laborral két minősítő gyakorlaton vett részt 2015-ben, mely eredményeként megszerezte szakági minősítését (MBL az egyetlen olyan laboratóriumi képesség a telepíthető laborok között, amely két különböző katonai szakági minősítéssel rendelkezik, az ABV védelem és az egészségügy területén)

AZ RDL-15 KONTÉNER LABORATÓRIUM

Az RDL-15 konténer labor a nagy mobilitású, terepi biológiai laboratóriumok új generációs változata. Fertőző kórokozók biztonságos kezelésére, gyors és nagy érzékenységű kimutatására alkalmazható eszköz. A veszélyforrás közelébe telepíthető megerősítő azonosítási képesség, mely különösen a magas időfaktorú események esetén támogatja a döntéshozatali folyamatot és lehetővé teszi a megfelelő ellenintézkedések megtételét.

A kétkonténeres laboratórium komplexum főként katonai biovédelmi és járványügyi feladatokra alkalmazható. A konténerek együttesen, vagy akár külön-külön is bevethetőek a biovédelem, járványügy, katasztrófavédelem területein a civil lakosság védelmében is.

Alkalmazási területek

 • Katonai és civil biológiai felderítés
 • Bioterror cselekmények következményeinek felszámolása
 • Járványok megelőzése, kontrollálása
 • Állategészségügyi járványhelyzetek kezelése
 • Természeti katasztrófákat követő helyzetek kezelése

Képességek

 • Két összekapcsolt ISO20 konténerből álló komplexum (BSL és PCR konténerek)
 • Konténeres egységekbe foglalt laboratóriumi, gépészeti kiszolgáló rendszerek
 • Laboratóriumi vezetési pont és vezérlő központ a BSL konténer bővíthető terében
 • Saját konténerszállító és rakodó kapacitás
 • Működési hőmérséklettartomány: -20 - +40°C
 • Települési idő: 30-60 perc
 • 24 óra teljesen önellátó működés
 • 30 napra elegendő egészségügyi szakanyag készlet
 • Szak- és támogatószemélyzet: 12 fő
 • Korszerű kimutató és megerősítő analízis
 • Mintafeldolgozás és analízis idő: 6 óra/16 minta

Laboratóriumi technológia (folyamatok, eljárások)

 • BSL konténer: BSL-4 “glove box” laboratóriumi körülmények
 • PCR konténer: steril molekuláris laboratóriumi körülmények
 • Új fejlesztésű, egyedi mintaelőkészítő eljárások, folyamatok
 • Előzetes eredmény nagy érzékenységű, kombinált terepi gyorstesztekkel
 • Megerősítő analízis két, vagy több különböző diagnosztikai módszerrel
 • Real-time PCR, automata elektroforézis rendszer
 • Toxinok kimutatása ELISA módszerrel
 • Klasszikus mikrobiológiai módszerek: aerob és anaerob baktériumtenyésztés
 • Antibiotikum rezisztencia vizsgálat, biokémiai vizsgálatok
 • Felhasználói igényekhez adaptálható, változtatható identifikáló módszerek

Műszaki jellemzők

 • A BSL konténer bővíthető terű ISO20 1CC szabvány konténer
 • A PCR konténer ISO20 1C szabvány konténer
 • A konténerek saját energiaellátó, légtechnikai és klíma, valamint vezérlő-informatika rendszerekkel rendelkeznek, önállóan is működtethetőek
 • A két konténer egy egységként üzemeltethető az energiaellátó és vezérlő-informatika rendszerek összekapcsolásával
 • 3 pillérű, szinkronizált energiaellátó rendszer
 • Lehetőség hálózati táplálásra (hálózatfigyelő üzemmód, automatikus átkapcsolás)
 • Dízel áramforrás aggregátor (kedvező zaj- és rezgésértékű)
 • Szünetmentes UPS kapacitás (folyamatos, fluktuációmentes, vészhelyzeti energiaellátás)
 • Üzemeltetési felügyelet (automatizált telepítési, működtetési, málházási, vészhelyzeti protokollok)
 • Műveleti felügyelet (alrendszerek paramétereinek folyamatos monitorozása, működési értékek, statisztikák tárolása)
 • Laboratóriumi folyamatvezérlés (mérési protokollok összeállítása, jegyzőkönyvezés, műszerek központi vezérlése)
 • Belső kommunikáció a laboratóriumok között, kamerarendszer, számítógépes mérési protokollvetítő és léptető rendszer